ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ

Οι ουλές ακμής προκαλούνται κατόπιν κάποιου περιστατικού βαριάς ακμής που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως ή δεν επιλέχθηκε η καταλληλότερη μέθοδος για τη θεραπεία της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα συμπτώματα της ακμής τελικά να εξελιχθούν σε σημάδια και ουλές.

ΑΙΤΙΑ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ

Τα σημάδια προκαλούνται συνήθως από συμπτώματα ακμής, όπως βλατίδες, φλύκταινες και κύστεις. Κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες δεν προκαλούν ουλές καθώς δεν τραυματίζουν τον ιστό του δέρματος.
Η αυξημένη λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια οδηγούν σε διόγκωση του θυλακίου (πόρου) στο δέρμα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την εμφάνιση ουλών.
Η εμφάνιση των ουλών συνδέεται στενά με την ένταση της φλεγμονής αφού όσο πιο μεγάλη είναι η φλεγμονή του δέρματος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να εμφανιστούν ουλές.

ΤΥΠΟΙ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ

Υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές: σχηματίζονται λόγω της υπερβολικής παραγωγής κολλαγόνου για την επούλωση των πληγών της ακμής. Προεξέχουν από το δέρμα και έχουν ακανόνιστο σχήμα από ινώδη ιστό στο σημείο όπου βρίσκεται η βλάβη. Είναι λιγότερο συχνές σε σχέση με τις ατροφικές ουλές.
Ατροφικές ουλές ακμής: είναι ο συνηθέστερος τύπος ουλών ακμής και προκύπτει από τη φλεγμονώδη ακμή. Περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
•Εμβυθισμένες στενές ουλές (ice-pick scars): εκτείνονται βαθιά μέσα στο χόριο και προκαλούνται συνήθως από βλατίδες ή κύστεις. Εμφανίζονται στα μάγουλα και δημιουργούν την αίσθηση ότι το δέρμα έχει τρυπηθεί από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.
•Εμβυθισμένες πλατιές ουλές (box scar): διακρίνονται σε ήπιες/επιφανειακές και σε πιο σοβαρές/βαθύτερες. Μοιάζουν με τις ουλές της ανεμοβλογιάς και προκαλούνται όταν μια πληγή ακμής καταστρέφει τον ιστό του δέρματος και αφήνει μια βυθισμένη περιοχή.
•Κυματοειδείς ουλές: πρόκειται για κοιλότητες στο δέρμα που χαρακτηρίζονται από στρογγυλεμένες άκρες.
•Υποδόριες σήραγγες: έχουν τη δύναμη ακόμα και να μεταβάλλουν το περίγραμμα του προσώπου. Αντιμετωπίζονται αρκετά δύσκολα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ

Προκειμένου να διαμορφωθεί ένα θεραπευτικό πλάνο, λαμβάνονται πολλοί παράγοντες υπόψη, όπως η έκταση των ουλών, το δέρμα και τα χαρακτηριστικά του, η ηλικία, το φύλο αλλά και η μορφή των ουλών.
Στις θεραπευτικές μεθόδους περιλαμβάνονται:
•Fractional laser
•Laser CO2
•Αυτόλογη μεσοθεραπεία
•Peelings (βαθιά ή μεσαίου βάθους)
•Υποσκαφή
•Υαλουρονικό σε ενέσιμη μορφή

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Για την αποφυγή δημιουργίας ουλών στο πρόσωπο μετά από περιστατικά ακμής, προτείνονται τα εξής:
•Άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής, ανάλογα με το είδος της.
•Αποφυγή επαφής και άσκησης δερματικής πίεσης στις βλατίδες, τις φλύκταινες και τις κύστεις διότι μπορεί να εξαπλωθεί η μόλυνση και να αυξηθεί η ένταση της φλεγμονής και κατά συνέπεια και ο κίνδυνος εμφάνισης των ουλών.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ

Η ιατρός Μαρία Τσικελούδη αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο που έχουν οι ουλές της ακμής στην εικόνα και συχνά στη ψυχολογία του ασθενούς και προτείνει τις καταλληλότερες λύσεις για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.